2009. szeptember 21.

Jamie Oliver

A minap láttam egy sorozat egyik adását, a címe: Főzz otthon Jamievel!

A zseniális szakács Jamie Oliver újabb sorozata. Jamie egy angliai kisvárosban főzni tanítja az embereket. Kiválaszt néhány jelentkezőt, akik szeretnének megtanulni főzni. Nekik megtanít 10 féle ételt, és nekik újabb embereknek kell megtanítani eme kulináris remekek elkészítési módját. Igy szépen lassan az egész város megtanul főzni.

Ez egyszerűen elképesztő!

Maga a műsor jó, az nagyon is tetszik, no de az, hogy egy egész városnyi ember nem tud főzni?! Egyáltalán semmit?! Még a rántotta elkészítési módját is be kellett mutatni.
Ezek az emberek konkrétan chipseket, és csokikat esznek.
A gyerekeik úgyszintén. Maximum a sarki kebabostól hoznak "friss" élelmet.
Igy nő föl egy egész generáció, és azok gyerekei sem fognak tudni főzni, és életükben akkor esznek finomat, ha találnak a környéken jó és olcsó éttermet.
Étterembe járni pedig nem lehet mindennap...

Amikor én kislány voltam, a nagymamám észrevétlenül tanított meg főzni.
Amikor készítette a krumplinudlit (t.i. mákos nudlihoz), akkor az én gyerek-gyúródeszkámra is kaptam egy kicsi darabot, amit kezelésbe vehettem, és gyúrtam-gyömöszöltem is nagy-nagy buzgalommal.
Majd az utolsó főzővízben ki is főzte nekem Nagyi az addigra már a kezem összes piszkát viselő, formátlan nudli-szerűséget, hogy meg is ehessem, amit főztem.

Szépen sorban következett a többi ételféleség: hogyan kell rántást csinálni, behabarni az ételt, tésztát gyúrni, metélni ( a mai napig tudok cérnametéltet készíteni kézzel, nem tésztagéppel), nokedlit szaggatni deszkáról késsel, krumplit pucolni... és még sorolhatnám a végtelenségig.

Megtanított tulajdonképpen spórolni is, bár inkább úgy fogalmaznám meg, hogy: nem pazarolni az ételt. Tehát ha az előbb is említett krumplinudli volt, akkor előtte rántott leves főzött, melybe a nudliból kis gombócokat szaggatott.
Csak hogy semmi se vesszen kárba.
Mert ettünk mi bőven húsfélét is, még a csirkét is élve vette ( amitől én nagyon féltem:hálóban fellógatta a kilincsre, ilyenkor én kint, vagy bentragadtam, merthogy a csirke mellett a világ minden kincséért sem mentem volna el), majd az udvarban vágta le.
Másnap reggel biztosan sült vér volt tojásrántottával. Mennyire szerettem én azt gyerekként...most már ránézni sem tudnék :)

Szóval nálunk fontos volt, hogy megtanuljak főzni, és én is szeretném ezt továbbadni majdani csemetéimnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése